Chia sú drobné semienka šalvie hispánskej. V kuchyni majú široké využitie vďaka schopnosti viazať na seba tekutinu - zmiešaním s tekutinou vznikne chia gél, ktorý použijete pri príprave pudingu, marmelády, kokteilov a kaší. Chia sa dajú použiť aj pri pečení chleba, sušienok, muffinov. Majú ľahko orieškovú chuť.
Popis
Šalvia hispánska je meter vysoká bylina pochádzajúca z horských oblastí Strednej Ameriky. Chia semienka jedli už dávni Mayovia a Aztékovia pred viac ako piatimi tisíckami rokov. Aztékovia ich vraj dokonca používali ako platidlo.
Základná príprava:
- chia semienka príjmu v priebehu 20 minút tekutinu približne desaťnásobok svojho objemu; ako tekutinu môžete použiť nielen vodu, ale napríklad aj ovocnú šťavu, džús, rastlinný nápoj alebo živočíšne mlieko;
- gél z chia semienok môžete použiť namiesto vajíčok;
Zloženie
Semená chia * (Salvia hispanica). Môže obsahovať stopy lepku, arašidov, sóje, orechov a sezamu. * výrobok kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva
Skladovanie
Skladujte pri teplote do 25 ° C a pri relatívnej vlhkosti do 70%.