Chia sú drobné semienka šalvie hispánskej. V kuchyni sú široko použiteľné vďaka schopnosti viazať na seba tekutinu.
Popis
Šalvia hispánska je meter vysoká bylina pochádzajúca z horských oblastí Strednej Ameriky. Chia semienka jedli už dávni Mayovia a Aztékovia pred viac ako päťtisíc rokmi. Aztékovia ich vraj dokonca používali ako platidlo. Zmiešaním s tekutinou vznikne chia gél, ktorý použijete pri príprave pudingu, marmelády, koktejlov a kaší. Chia sa dajú použiť aj pri pečení chleba, sušienok, muffinov. Majú zľahka orieškovú chuť.
Základná príprava
chia semienka nasajú behom 20 minút tekutinu okolo desaťnásobku svojho objemu
ako tekutinu môžete použiť nielen vodu, ale aj ovocnú šťavu, džús, rastlinný nápoj alebo živočíšne mlieko.
gél z chia semienok môžete použiť namiesto vajíčok
fotopostup ako vytvoriť chia gél nájdete v Dobrotách jaro 2015 na straně 24
Tipy a recepty:
Chia puding s ovocným agarom recept sa nachádza na strane 23 v Dobrotách jaro 2015
Kváskový chlieb s chia recept sa nachádza na strane 23 v Dobrotách jaro 2015 na našom e-shopu si môžete zakúpiť kváskový chléb s chia semínky priamo z našej bio pekárne
Čučoriedkový džem s chia a hrozienkami recept sa nachádza na strane 6 v Dobrotách léto 2015
Green smoothie recept sa nachádza na strane 10 v Dobrotách jaro 2015
Citrónové muffiny s chia semienkami recept je popísaný na strane 8 v Dobrotách jaro 2014
Chia džús džús rozmiešajte s vodou a prisypte za hrsť chia, pred podávaním premiešajte
Zloženie
Semená chia* (Salvia hispanica). Môže obsahovať stopy lepku, arašidov, sóje, orechov a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.
Skladovanie
Skladujte pri teplote do 25 °C a pri relatívnej vlhkosti do 70 %.